fbpx

Çocuklarda Uyku Düzeni

Çocuklarda Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Uyku çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimini etkileyen en önemli etkenler arsındadır. Uykusunu çocuk alamayan gün içerisinde huzursuz, keyifsiz, iştahsız olabilir. Yeni doğan bebekler tüm günlerini uykuda geçirirler. Ancak bebekler büyümeye başladıktan sonra uyku süreleri kısalabilir. Bu evrede bebeklerin uyku düzenlerinin de oluşturulması gerekir.

Yenidoğan Uykusu (0 – 3 Ay)

Yeni doğan bebekler günde yaklaşık olarak 16-18 saatlerini uykuda geçirebilirler. Uyku sırasında genellikle aktiflerdir. Kol ve bacakları hareket halinde olabilir, gülümseyebilir ve emebilirler. Rahat şekilde uyuyabilmelerine yardımcı olabilmek adına yataklarında yalnız şekilde uyumalarına izin vermeliyiz. Böylelikle yalnız başlarına uykuya dalmaya bebeklikten alışabilirler.

Bebeklerde Uyku (4-11 Ay)

Bu dönem içerisinde bebekler genellikle günde ortalama 11-14 saat uyuyabilirler.6 aylık ve sonrasında gece beslenmeleri azalır. Gündüzleri 30 dk ve 2 saat aralıklarında uyku zamanları değişebilir.1 yaşına ulaştıklarında öğlen uykularında azalmalar gözlemlenir.1 yaşından itibaren uyku düzenlerini oluşturmaya başlayabiliriz.

Yürümeye Başlayan Çocuklarda Uyku (1 – 2 Yaş)

Yürümeye başlayan çocuklar artık çok daha fazla enerji harcamaktadırlar. Bu durumda daha çok düzenli uykuya ihtiyaç duyabilirler. Yaklaşık olarak gün içerisinde 9-12 saat uyuyabilirler. Uyku düzeni eğitiminin başladığı dönem olmasından dolayı uykuya yatırılma saatlerinde tutarlılık olmalıdır. Bu dönemde genellikle bebekler uyku saatleri geçtiğinde huzursuzlaşabilirler. Artık gece
uykuları daha da önemini arttırır. Takip edebilmenim daha kolay olabilmesi için günlük çizelge oluşturabilirsiniz.

Okul Çağındaki Çocuklarda Uyku Düzeni

Okul çağındaki çocuklar genellikle ortalama olarak 11- 12 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Genellikle bu yaşa gelen çocuklarda uyku problemleri başlayabilir. Ergenlik döneminde 9-10 saatlik uykuya ihtiyaçları vardır. Ergenlik döneminin sonuna kadar fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin sağlıklı olabilmesi için düzenli uyumaları gerekmektedir.

Bütün bunlar ışığında aklımıza şu soru gelmesi muhtemel düzenli uykuya geçişte neler yapılabiliriz? 

Çocuklar genellikle uyku saati lafından pek hoşlanmazlar. Çeşitli bahanelerle uyumamak için direnebilirler. Küçük çocuklar bazen tam olarak kendilerinin uyku saatlerinin geldiğinin farkına varamayabilirler. Anne babalar ise zaman zaman çocukları geç uyuduğu zaman daha sorunsuz uyuyabilecekleri düşüncesine kapılabilirler. Bu düşünceden dolayı çocukların zaman zaman geç
uyumasına izin verebilirler. Ancak bu tutum çocuklarda bir süre sonra alışkanlığa dönüşebilir.

Uyku sorunlarının çözümü genel olarak bedensel ve zihinsel rahatlama ile başlar. Uykudan en az bir saat önce rahatlamaları için aşırı hareketli oyunlardan, gerilimli ortamlardan uzak tutmalıyız. Uyumadan önce banyo yaptırabilir, loş ışıkta ona masal ve hikaye anlatarak, hafif bir müzik eşliğinde masaj yaparak rahatlatıp kendini güvende hissetmesine yardımcı olabiliriz. İlk çocuk yıllarında uykunun düzenli olmaması yetişkinlik döneminde uyku problemlerine yol açabilir.4-5 aylıktan itibaren uygulanan düzenli program ile uyku düzeni oluşturulabilir. Uyku düzeninin de oluşabilmesi yaş dönemine göre aynı tutarlılığı göstermekle sağlanabilir. Uykuya geçiş aşamasında üzerinin değiştirilerek rahat kıyafet giydirilmeli. Bu kıyafetler ne çok kalın ne çok ince olmalı. Tüm bunlar düzenli ve tutarlı şekilde bebeklikten başlayarak ilk çocukluk yıllarının sonuna kadar uygulanmalı.

Whatsapp Destek