Rehberlik

Değerli Velilerimiz;

Kuşkusuz her anne baba gibi sizlerde çocuğunuz için iyi bir gelecek düşünür ve çocuğunuzun en iyi mevkileler de olması için elinizden geleni yaparsınız. Biz eğitimcilerde bizlere emanet ettiğiniz çocuklarınızın kendilerini iyi tanıyarak ilgi ve yeteneklerinin farkında olan bireyler olması ve sahip olduğu potansiyelin zirvesine ulaşabilmesi için eğitimciler olarak her zaman onların yanındayız ve onlar için elimizden gelenin en iyisini yapmaktayız.

Canımızdan can bildiğimiz evlatlarınız, sevgili öğrencilerimizi arzuladıkları gelişimsel yolculukta doğru adımlar atabilmeleri adına siz değerli velilerimize Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik hizmetlerini kısaca tanıtmak adına bu yazıyı kaleme aldım.

Hemen hemen her okulda bulunan Rehberlik Servisi adı altında bir birim vardır. Peki bu birim içinde kimler var? Ne iş yaparlar? Acaba hangi bölümden mezun? gibi sorularla zaman içinde sıkça karşılaşmaktayız. Öncelikle belirtmek isterim ki, bu birimin temel elemanı, üniversitenin “Psikolojik Danışma ve Rehberlik” bölümlerinden mezun olan psikolojik danışmanlardır. Anlaşılıyor ki, bu hizmet her şeyden öte uzman bir psikolojik danışman tarafından yürütülmelidir.

Hürriyet Yıldız Okulları Rehberlik Servisinde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölüm mezunu bir eleman yaklaşık yarım asrı aşan deneyimli bir akademisyenle birlikte yürütülmektedir. Bu bizin aynı zamanda en güçlü yönlerimizden biridir. Okulumuzda eğitimi tamamlayıcı ve destekleyici olan psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerine hiçbir yerde verilemeyen kadar önem verilmektedir. Hürriyet Yıldız Okullarında eğitim öğrenci ve veliyle birlikte yapılan bir ön ölçme ve değerlendirmeler sonucu hazırlananlara dayalı olarak planlanır ve yürütülür.

Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerine öğrencilerin kendilerini daha iyi tanıması, özelliklerinin farkında olması, çevresindeki fırsat ve olanakları değerlendirebilmesi, var olan potansiyellerini geliştirebilmesi, kendi için gerçekçi ve doğru kararlar alabilmesi, karşılaştığı engel ve sorunlarla baş edebilmesi için yürütülmektedir. Bu doğrultuda öğrencilerimize, ihtiyaç duyulduğu her anda, psikolojik danışma, oryantasyon, kendini tanıma, bilgi toplama ve bilgilendirme, yöneltme ve yerleştirme, izleme, program ve plan hazırlama, konsültasyon, anne-babaya rehberlik, çevre ile ilişkiler, araştırma ve değerlendirme gibi hizmetleri sunulmaktadır.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik hizmetlerinin ne olduğunu bildiğimiz kadar ne olmadığını da bilmek aslında bir o kadar önemli. Gelin birde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik hizmetlerinin ne olmadığına bakalım.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, çocuğun elinden tutup yürütmek, bütün ihtiyaçlarını karşılamak değildir, öğrenciyi korumak, her sıkıntıdan kurtarmak, problemlerini çözmek için doğrudan yardım yapma değildir. Ona sorunlarını kendisinin çözebilme becerisini kazandırmaktır. Öğüt vermek, telkinde ve tavsiye bulunmak, yargılamak, suçlamak değildir, onlara test uygulamak, anket yapmak, fiş doldurmak dosya tutmak gibi rutin işler değildir. Okulda disiplini sağlama, öğrencileri tehdit etme, kontrol altında bulundurma, onları yargılama işi değildir, idarenin istek ve arzularını öğrencilere empoze etmek, öğrenci ile okul idaresi arasında aracılık etmek işi değildir. Rehberlik, insanın kendisi olmasını sağlamak, gerçek başarı ve mutluluğu elde edebilecek bir anlayış ve beceri kazanması için ihtiyaç duyduğu psikolojik desteğin verilmesidir. İşte o zaman “Bugünün yıldızları yarının güneşleri olur.”

Gelin ele ele verelim bu dileği birlikte gerçekleştirelim.

Sevgilerimle

Okul Psikolojik Danışmanı