Ailenin Rolü

Okul Başarısında Ailenin Rolü

Saygı değer velilerimiz Özel Hürriyet Yıldız Okulları olarak öğrencilerimizin eğitim öğretim hayatına önem vermekteyiz. Özellikle öğrencilerimizin başarılarının kalıcı ve daim olması için okul aile öğrenci işbirliğini önemsemekteyiz. Bu üçlü saç ayağını temelde güçlendirerek her zaman velilerimizle işbirliği yapmaktan mutluluk duymaktayız..

Günümüzde çocuğumuzun eğitim öğretim hayatının şekillenmesinde bir çok etken rol almaktadır. Ancak bu etkenlerden en etkilisi ailedir. Aileler çocuklarının eğitim öğretim hayatında bazen istemli bazense istemsiz rol almaktadırlar. Bu noktada veli olarak çocuklarımızın mutlu ve sağlıklı olarak eğitim öğretim sürecini tamamlayabilmeleri için bu süreci doğru yönetmemiz gerekmektedir.

Şimdi aklımızda bir soru belirdi bu süreci nasıl doğru yönetebilirim?

Çocuklarımızın eğitim öğretim sürecinde anne babaların süreci sağlıklı yürütebilmelerinin en önemli şartlarından biri veliler çocuklarının öğretmenleriyle sıkı bir ilişki içinde olmalılardır. Çocuklarının okul yaşantılarıyla ilgili anlattıklarını ona değer verdiklerini hissettirerek dinlemeleri gerekmektedir. Sınıf içerisinde veya okul genelindeki arkadaşlarını tanımaları gerekmektedir. Çocuklarınıza okulla, ödev veya sorumluluklarıyla ilgili öğüt vermek yerine onlara örnek olan davranışlar sergileyebilirsiniz. Çocuklarınızın kahvaltı yapmadan okula göndermemeye dikkat etmelisiniz. Çocukların okula devam etmeme durumunu yakından takip etmelisiniz. Çocuğunuza sürekli ders çalış veya kitap oku demek yerine onlara uygun ortam oluşturun. Çocuklarınızın okul başarılarına yönelik eleştirilerde bulunurken onu kıracak eleştiriler yerine daha yapıcı eleştiriler yapmalısınız. En önemlisi de çocuğunuzu evde güler yüzlü karşılayın. Onlarla kaliteli zamanlar geçirerek onların mutlu birer birey olmasını sağlayın. Evden okula mutlu şekilde gelen öğrencilerin okul içerisinde hem akademik hem de sosyal becerilerinin daha kuvvetli olduğu gözlemlenmiştir.

Hürriyet Yıldız Okulları olarak velilerimizle öğrencilerimizin geleceği için her zaman işbirliği içerisinde olmaya hazırız.

Demokratik Aile Tutumu

Değerli Velilerimiz,

Aile çocuğun ilk sosyal deneyimlerinin kazandığı yerdir. Şüphesiz her anne baba gibi sizlerde çocuğunuzu en iyi şekilde yetiştirmek onların mutlu olması için elinizden geleni yapar, mutluluklarıyla mutlu olursunuz. Biz Özel Hürriyet Yıldız Okulları ailesi olarak bizler de çocuklarımızın ve siz değerli velilerimizin her zaman yanınızda olmaktan mutluyuz.

Her birey, dünyaya geldiği andan itibaren çevresi ile etkileşim halindedir. Hepimiz bu etkileşimin bir sonucuyuz. Şüphesiz doğuştan getirdiğimiz özelliklerimizin kişiliğimizin oluşmasında etkili olduğu kadar anne babalarımızın da kişiliğimiz üzerinde azımsanmayacak kadar etkisi vardır. Aile faktörü bireyin kendini nasıl algılayacağı, ilgileri, ve çevresindeki kişilerle olan iletişimini nasıl kurduğuna kadar birçok alanda etkilidir. Aile bu etkiyi çocuklarına karşı sergiledikleri tutumlarla aktarırlar. Aile çocuğa olabildiğince olumlu tutumlar sergilemelidir.

Peki bu olumlu tutum deyince ne anlıyoruz. Olumlu bir tutum nasıl sergilenmeli? Bu tutum ‘’demokratik tutum’’ dan başkası olamazdı tabi ki. Peki demokratik tutum neydi?

Demokratik tutumlu anne babalar çocuklarına hoşgörülü, güven verici, destekleyici yaklaşırlar. Çocuklarına sıcak davranır ve koşulsuz sevgi ve saygı gösterirler. Onların her durumda kendi duygu düşüncelerini paylaşmak için desteklerler. Anne babalar tutarlı davranışlar içerisinde olup, her çocuğun bireysel farklılıklarının olduğunun farkındadırlar. Çocuklarının gelişim düzeylerine uygun olgunlukta davranmalarını beklerler. Aileler çocuklarıyla ortak etkinliklerde bulunur ve sorumluluk almaları için destekleyici olurlar.

Yapılan araştırmalar sonucunda demokratik tutum sergileyen ailenin çocukları ,sosyal ve duygusal anlamda daha yeterli , diğer bireylerle sağlıklı iletişim ve etkileşim içinde olup kendine güvenen, uyumlu , yaratıcı, bağımsız olmalarıyla birlikte sorumluluk sahibi bireylerde olabildiği insanlara güvenen bireyler olduğu sonucuna varılmıştır.

Biz Özel Hürriyet Yıldızlar Okulu olarak aile ortamı içerisinde çocuklarımıza demokratik tutumlar sergileyip çocuklarımızı gelecek toplum hayatına sağlam adımlarla hazırlarken; siz değerli velilerimizle işbirliği içinde olmaktan mutluluk duyarız.

SAYGILARIMLA

OKUL PSİKOLOJİK DANIŞMANI